آزمایشگاهی ، پزشکی ، دندان پزشکی

راهنمایی قبل از انجام آزمایش

پنجشنبه, ۵ ارديبهشت ۱۳۹۲، ۱۰:۰۲ ب.ظ

راهنمای آزمایش

مراجعه کنندگان محترم، این مطالب جهت آشنایی شما برای آمادگی قبل از آزمایشهای تشخیص طبی تهیه شده است. به خاطر داشته باشید که دستور پزشک شما همیشه مقدم می باشد و در صورت عدم دریافت دستور خاص، می توانید از اطلاعات زیر استفاده فرمایید:


آزمایش خون ناشتا

1. برای آزمایش چربی خون طی 12 ساعت قبل از آزمایش نباید غذا بخورید و مایعات به جز آب بنوشید.

برای آزمایش قند خون ناشتا، بین 8 الی 12 ساعت قبل از آزمایش نباید غذا بخورید و مایعات به جز آب بنوشید.

2. طی 8 الی 12 ساعت قبل از آزمایش نباید آدامس بجوید و بهتر است از شکلات های مختلف، مینت (ترکیبات نعناع دار)، شربت های سینه یا قرص های نرم کننده گلو استفاده  نفرمایید.

3. طی 8 الی 12 ساعت قبل از آزمایش  می توانید دندانهایتان را مسواک بزنید.

4. در مورد مصرف داروهای خود قبل از آزمایش با پزشک معالج خود مشورت بفرمایید.  

5. طی 8 الی 12 ساعت قبل از آزمایش نباید سیگار بکشید.

6. باید آزمایشگاه را از سوابق دارویی و بیماری خود مطلع سازید.

7. برای انجام آزمایش نیتروژن اوره خون BUN، 8 ساعت ناشتایی کافی است. به علاوه بیمار باید حداقل در طی 3-2 روز پیش از انجام آزمایش از مصرف غذاهای حاوی گوشت زیاد خودداری نماید.

8. هر چند انجام آزمایش هورمونهای تیروئید نیاز به رعایت محدودیت مصرف غذا و مایعات ندارد اما به علت اثری که افزایش چربی خون بر نتایج آزمایشات تیروئید دارد، حداقل 3 ساعت قبل از آزمایش غذا میل نفرمائید. در صورت مصرف دارو حتماً باید با پزشک مربوطه در مورد قطع و یا ادامه مصرف آنها گفتگو نمائید و در صورت مصرف دارو آزمایشگاه را مطلع کنید.

9. آزمون تعیین عیار پادتن ضد میکروب هلیکو باکترپیلوری که یکی از عوامل مهم مولد ورم و زخم های معده است نیاز به آمادگی خاصی ندارد اما بهتر است که بیمار شب قبل غذای چرب مصرف نکند زیرا افزایش چربی خون می تواند نتیجه این آزمایش را مخدوش نماید.

 

آزمایش قند خون 2 ساعته

1. پس از آنکه نمونه قند خون ناشتا از شما در آزمایشگاه گرفته شد، به منزل رفته و صبحانه میل فرمائید. این صبحانه  می بایست یک صبحانه معمولی باشد که روزانه استفاده می کنید یعنی به همان مقدار که هر روز در صبحانه از قند و شکر و نان و لبنیات استفاده می کنید در این روز هم همان قدر مصرف نمائید.

2. بلافاصله پس از تمام شدن صبحانه ساعت را یادداشت کرده و طوری وقت را تنظیم نمائید که دقیقاً دو ساعت بعد از خونگیری اول در آزمایشگاه برای خونگیری دوم حضور داشته باشید. دقت کنید که به هم خوردن زمان فوق یعنی کمتر از 2 ساعت یا بیشتر از دو ساعت سبب اشتباه در نتیجه آزمایش خواهد شد.

3. روزی که قرار است آزمایش از شما به عمل آید، از قرصهای پایین آورنده قند خون استفاده ننمایید. در صورت مصرف دارو، مسئولین نمونه گیری را مطلع سازید.

4. آزمایش قند خون دو ساعته باید در همان روزی که نمونه قند ناشتا گرفته شده است، انجام پذیرد. انتقال نمونه گرفته شده قند خون 2 ساعته به روز بعد امکان پذیر نیست.


جمع آوری نمونه ادرار تمیز در آقایان

1. اولین نمونه ادرار صبحگاهی برای تشخیص عفونت های ادراری بهتر است.

2. پیش از انجام آزمایش از نوشیدن بیش از حد مایعات و آب خوداری فرمایید.

3. دستهای خود را با آب و صابون شسته و به خوبی با دستمال کاغذی خشک نمایید.

4. درب ظرف ادرار را با احتیاط باز کنید، بدون آنکه دستهای شما با سطح داخلی ظرف یا درب آن تماس پیدا کند.

5. سر آلت را با یک دستمال مرطوب یک بار مصرف دو بار و هر بار با استفاده از یک دستمال جدید تمیز نمایید.

6. مراقب باشید که سر آلت به سطح داخلی ظرف نخورد.

7. مقدار کمی از قسمت اول ادرار (چند قطره اول) را به داخل توالت تخلیه کرده و حدود 30 میلی لیتر (نصف ظرف نمونه) از آن را جمع آوری نمایید.

8. درب ظرف نمونه را بسته و آن را تحویل آزمایشگاه دهید.

9. اگر نمونه ادرار در زمان جمع آوری آلوده گردد نتایج آزمایشات دچار اشکال خواهد شد، لذا رعایت شرایط بالا الزامی  می باشد.

10. در صورت نمونه گیری خارج از ازمایشگاه، ظرف مورد استفاده را به خوبی با آب و صابون و سپس آب جوش شسته و پس از نمونه گیری، نمونه را در جای خنک نگهداری کنید و در کوتاهترین زمان ممکن به آزمایشگاه منتقل نمایید.

 

جمع آوری نمونه ادرار تمیز در بانوان

1. پیش از انجام آزمایش از نوشیدن بیش از حد مایعات و آب خوداری فرمایید.

2. دستهای خود را با آب و صابون شسته و به خوبی با دستمال کاغذی خشک نمایید.

3. درب ظرف ادرار را با احتیاط باز کنید بدون آنکه دستهای شما با سطح داخلی ظرف یا درب آن تماس پیدا کند.

4. با یک دست چین های پوستی دستگاه تناسلی را از هم باز کرده و با دستمال یکبار مصرف اطراف مقعد و پیشابراه را از جلو به عقب تمیز کنید. اینکار را دو بار و هر بار با یک دستمال جدید تکرار کنید.

5. مقدار کمی از قسمت اول ادرار (چند قطره اول) را به داخل توالت تخلیه کرده و حدود 30 میلی لیتر (نصف ظرف نمونه) از آن را جمع آوری نمایید. توجه نمایید که ظرف مذکور بهیچ عنوان با پوست اطراف ناحیه تناسلی تماس پیدا نکند.

6. درب ظرف نمونه را بسته و آن را تحویل آزمایشگاه دهید.

7. اگر نمونه ادرار در زمان جمع آوری آلوده گردد نتایج آزمایشات دچار اشکال خواهد شد، لذا رعایت شرایط بالا الزامی  می باشد.

8. در صورت نمونه گیری خارج از ازمایشگاه، ظرف مورد استفاده را به خوبی با آب و صابون و سپس آب جوش شسته و پس از نمونه گیری، نمونه را در جای خنک نگهداری کنید و در کوتاهترین زمان ممکن به آزمایشگاه منتقل نمایید.

9. اولین نمونه ادرار صبحگاهی برای تشخیص عفونت های ادراری بهتر است.

 

 

جمع آوری نمونه ادرار 24 ساعته

1. نمونه مورد نظر باید دقیقاً طی 24 ساعت جمع آوری گردد.

2.در ابتدای جمع آوری نمونه، دفع ادرار را انجام داده و آنرا دور بریزد. زمان را دقیقاً یادداشت نمایید (مثلا ساعت 7 صبح).

3. به مدت یک شبانه روز (24 ساعت) یعنی تا ساعت 7 صبح فردا تمامی نوبت های دفع ادرار را در ظرف مخصوص جمع آوری کنید.

4. در طول زمان جمع آوری ادرار باید ظرف جمع آوری دور از دسترس کودکان و در یخچال نگهداری شده و پس از زمان 24 ساعت ظرف را در اسرع وقت به آزمایشگاه تحویل دهید.

5. اگر در طی این 24 ساعت بر حسب اشتباه ادرار خود را داخل ظرف تخلیه ننمودید حتماً به آزمایشگاه مراجعه نموده و ظرف جدید دریافت کنید.

6. ادرار را مستقیماً به داخل گالن نریزید و از ظروف استریل ادرار جهت اینکار استفاده نمایید.

7. ظرفی که جهت جمع آوری ادرار به شما داده شده است، حاوی مواد نگهدارنده می باشد. نباید این مواد را خالی و یا آنها را بو کنید.

 

جمع آوری نمونه ادرار کودکان

1. تمیز کردن محل ادرار با آب و صابون، در مورد دختران شستشوی چینهای اطراف مجرای ادرار و تمیز کردن آن از تمامی آلودگی ها (مدفوع) الزامی است. سپس محل مجرای ادرار را خشک نمایید.

2. در مورد شیر خواران و کودکان کوچک که هنوز توالت رفتن را یاد نگرفته اند یک کیسه مخصوص، بر حسب جنسیت کودک، جهت جمع آوری ادرار داده می شود.

3. کیسه ادرار را فقط یک ساعت می توانید بچسبانید و بعد از یک ساعت کیسه ادرار آلوده می شود.

4. بعد از ادرار کردن کودک داخل کیسه، درب ان را تا کنید و داخل یک لیوان قرار داده و آن را هرچه سریعتر تحویل آزمایشگاه دهید. اگر ادرار بیش از یک ساعت داخل کیسه بماند منجر به رشد میکروب ها در کیسه خواهد شد. لذا سعی نمایید زمانی کیسه ادرار را بچسبانید که مطمئن باشید آزمایشگاه باز است و نمونه ادرار را می پذیرد. برای موارد ضروری می توانید ادرار را برای چند ساعت در یخچال نگهداری کنید.

5. اگر کودک شما ادرار خود را کنترل می نماید، به شما ظرف استریل و در بسته داده خواهد شد. درپوش این ظرف را فقط موقعی که می خواهید نمونه بگیرید باز کنید. مواظب باشید سطح داخلی ظرف با انگشت شما و یا بدن و مجرای ادراری کودک تماس پیدا ننماید

6. اگر نمونه ادرار در زمان جمع آوری آلوده گردد نتایج آزمایشات دچار اشکال خواهد شد، لذا رعایت شرایط بالا الزامی  می باشد.

 

جمع آوری نمونه مدفوع

1. باید برای مدت 7 تا 10 روز پیش از انجام این آزمایش از درمان با روغن کرچک یا روغن های معدنی، بیسموت، منیزیون، ترکیبات ضد اسهال، تنقیه با باریوم و مصرف آنتی بیوتیک ها خودداری نمایند.

2. ظرف پلاستیکی قهوه ای رنگ بزرگ حاوی مایع نگهدارنده را در حالیکه دارای برچسب مشخصات می باشد از نمونه گیری تحویل گرفته و با خود به منزل ببرید. نمونه مدفوع را فقط در ظرف مخصوص آزمایشگاه جمع آوری نمائید.

3. ظرف حاوی مایع نگهدارنده (فرمالین 10%) می باشد، از دست زدن به آن و یا دور ریختن آن جداً خودداری نمائید. این ماده، نگهدارنده تخم انگلها و تک یاخته های روده ای است.

4. اگر بیمار بستری است، نمونه را در یک ظرف خشک جمع آوری نموده و سپس با استفاده از چوب مخصوص (آپسلانک)، نمونه را به ظرف برچسب دار منتقل نمائید.

5. صبح مقدار کمی مدفوع (حدود 5 گرم) در ظرف ریخته و با استفاده از چوبک آن را به داخل ظرف پلاستیکی ریخته و سپس چوبک را دور می اندازید.

6. جهت جلوگیری از انتشار عفونت از آلوده نمودن سطوح خارجی ظرف و یا شستن آن با آب خودداری نمائید.

7. نمونه مدفوع نباید با ادرار یا آب آلوده شود زیرا ادرار می تواند برخی از انگل های فعال را از بین ببرد.

8. پس از اتمام نوبت های نمونه گیری درب ظرف را محکم بسته و به آزمایشگاه تحویل دهید.

9. بیماران باید نمونه جمع آوری شده را خصوصاً در موارد مشکوک به اسهال خونی بلافاصله به آزمایشگاه ارسال کنند.

10. اگر انجام آزمایش حداکثر تا 30 دقیقه پس از جمع آوری نمونه امکانپذیر نباشد، لازم است تا نمونه در یخچال قرار داده شود.


جمع آوری نمونه برای آزمایش خون مخفی در مدفوع

1. سه روز قبل از آزمایش و در طی دوره جمع آوری نمونه مدفوع، از خوردن گوشت قرمز،گوشت سفید (مرغ و ماکیان)، جگر، ماهی، شلغم و تربچه خودداری کنید.

2. مصرف قرصهای آهن، کپسول هماتینیک و ففول، ایندومتاسین، کلشیسین، آسپرین، بروفن، کورتونها و ویتامینc باید 48 ساعت پیش از انجام آزمایش قطع شود.

3. در صورت داشتن سابقه خونریزی از لثه، 48 ساعت پیش از انجام آزمایش از مسواک زدن و کشیدن نخ دندان اجتناب نمائید.

4. نمونه مدفوع نباید با ادرار یا آب آلوده شود.

5. پس از اتمام نمونه گیری درب ظرف را محکم بسته و به آزمایشگاه تحویل دهید.

6. بیماران باید نمونه جمع آوری شده را خصوصاً در موارد مشکوک به اسهال خونی بلافاصله به آزمایشگاه ارسال کنند.

7. اگر انجام آزمایش حداکثر تا 30 دقیقه پس از جمع آوری نمونه امکان پذیر نباشد، لازم است تا نمونه در یخچال قرار داده شود.


جمع آوری نمونه مدفوع جهت اسکاچ تست

1. به بیمار 2 عدد لام به اضافه چسب پلاستیکی داده می شود.

2. بیمار باید به شکم خوابیده و چسب پلاستیکی به قسمت مقعد (رکتوم) چسبانیده شود. اعمال فشار کمی نوار چسب را به سطح مقعد (رکتوم) تثبیت می کند.

3. بعد از 20 الی 30 دقیقه چسب را از محل مقعد (رکتوم) جدا کرده و از محل چسب نوار به سطح لام (شیشه) چسبانیده می شود.

4. در صورت موفقیت آمیز نبودن این عمل، می توان از لام (شیشه) و چسب اضافی استفاده نمود و مراحل 2 الی 4 را تکرار کرد.

5. لام (شیشه) چسب خورده را در یک پاکت که مشخصات بیمار در آن ذکر شده به آزمایشگاه تحویل دهید.

6. بدلیل ضخامت کم شیشه لام ، از ضربه خوردگی لام جلوگیری نمایید.

7. پس از نمونه برداری، دستهای خود را بشویید.

 

جمع آوری نمونه اسپرم

1. نمونه باید پس از 3 تا 5 روز پرهیز از نزدیکی یا انزال تهیه شود. نمونه هایی که پیش از دو روز و پس از هفت روز از آخرین نزدیکی جمع آوری می شوند، برای انجام آزمایش مناسب نیستند.

2. وجود تب در خلال 3 روز پیش از آزمایش نتیجه را تحت تاثیر قرار می دهد.

3. نمونه باید در آزمایشگاه تهیه شود، در غیر اینصورت نمونه باید ظرف کمتر از نیم ساعت به آزمایشگاه تحویل داده شود. نمونه ای که از زمان جمع آوری آن بیش از نیم ساعت گذشته باشد، فاقد ارزش آزمایش است.

4. در هنگام تحویل نمونه به آزمایشگاه زمان دقیق جمع آوری نمونه را به مسئول آزمایشگاه اعلام نمایید.

5. بهترین نمونه منی نمونه ای است که از طریق تحریک مصنوعی تهیه شده و در ظرف مخصوصی که از طرف آزمایشگاه در اختیار شما قرار داده شده، جمع آوری می گردد.

6. نمونه جمع آوری شده توسط کاندم برای آزمایش مناسب نیست.

7. قبل از نمونه گیری دستهای خود را بطور کامل بشویید.

8. قبل از نمونه گیری مثانه باید بطور کامل خالی شود.

9. قبل از نمونه گیری بهتر است با در دست گرفتن ظرف، دمای آنرا به حدود دمای بدن (37درجه) برسانید.

10. باید دقت شود که تمامی نمونه منی در ظرف مخصوص ریخته شود زیرا در غیر اینصورت باعث به دست آمدن نتیجه غیر واقعی خواهد شد.

11. در زمان نمونه گیری سر آلت نباید به ظرف نمونه تماس یابد.

12. از قرار دادن نمونه در حرارت کمتر از 30-37 درجه و بالاتر از 40 درجه سانتی گراد خوداری نموده و سعی کنید تا زمان تحویل نمونه به آزمایشگاه آن را در دمای نزدیک به حرارت بدن (37 درجه) نگهداری کنید.

 

جمع آوری نمونه اسپرم وازکتومی

1. آزمایش باید حداقل دو ماه پس از بستن لوله ها انجام شود.

2. در طی 24 ساعت پیش از انجام آزمایش نباید نزدیکی صورت پذیرد یا مایع منی به هر علت دفع شود.

 

جمع آوری نمونه خلط

1. نمونه خلط را فقط در ظرف آزمایشگاه جمع آوری نمایید.2 . نمونه گیری را ترجیحاً قبل از استفاده از هر نوع آنتی بیوتیک انجام دهید.

2. صبح پس از برخاستن از خواب مقداری آب نمک رقیق را در دهان خود قرقره نموده و دور بریزید.

3. با یک نفس عمیق ریه ها را پر نموده و سپس با یک بازدم آن را خالی نمائید. همراه این عمل چند سرفه نسبتاً شدید نمائید.

4. خلطی را که همراه با سرفه خارج می شود داخل ظرف مخصوص خلط جمع آوری نمائید.

5. جهت جلوگیری از انتشار عفونت از آلوده شدن سطوح خارجی به ظرف خودداری نمائید.

6. درب ظرف را محکم بسته و آنرا به سرعت به بخش میکروب شناسی آزمایشگاه تحویل دهید.

7. نمونه خلط جهت تشخیص علت عفونت مجاری تنفسی تحتانی جمع آوری می گردد و چنانچه به جای آن نمونه ترشحات حلقی و یا دهانی (آب دهان) جمع آوری گردد، نتیجه مطلوب از این آزمایش حاصل نمی گردد.


آزمایش آنتی ژن مخصوص پروستات (PSA)

 

انجام این آزمایش جهت تشخیص زودرس بزرگی و سرطان پرستات از اواسط دهه چهارم زندگی به طور منظم و حداقل سالی 1 بار در آقایان توصیه می شود

1. در صورتی که اخیراً معاینه پروستات شدهاید آزمایش را حداقل یک هفته به تعویق بینندازید.

2. حداقل باید 48 ساعت از آخرین انزال (مقاربت و یا دفع منی به هر نحو )گذشته باشد.

3. در صورتیکه اخیراً از پروستات سونوگرافی کرده اید آن را به مسئول آزمایشگاه ارائه دهید.


  • مجید مظفری

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی